Soroptimister på treningsleir «i Napoli»

«Et eventyr å få lov til å være med», sa chartermedlem Bodil Laugsand Lillegaard som var blant 17 deltakere på møtet i Sandnessjøen Soroptimistmøte 8. mars 2021.

Etter at Bodil flyttet til Oslo, har det vært lenge mellom hver gang hun har hatt muligheten til å være med på arrangementer i Sandnessjøen Soroptimistklubb. Men da klubben arrangerte digital treningsleir – hos Napoli på Sandnes – var Bodil blant deltakerne.

Viktig fornyelse

Møtet ble innledet med at Vigdis Storvik tenkte lysene og leste apellen. President Mariann Aspli ønsket velkommen med å minne om viktigheten av kampen for kvinners rettigheter.

– Et eventyr å få være med på møte, og det på selveste kvinnedagen, sa på sin side Bodil Laugsand Lillegaard via PC-en. Hun fortalte om inneliv i en korona-preget hovedstad.

– Det foregår ingen former for tilstelninger og vi er sulteforet på aktiviteter. Vi kan gå ut, men ikke sammen med mange. Derfor er det en stor begivenhet å se så mange bekjente digitalt. Det er flott at klubben fornyer seg – det er sånn det skal være, tilføyde hun.

Sak 16 – digital trening

– Det vi gjør i dag er kjempeviktig, samtykket Else Lid og viste til at kvinner henger etter når det gjelder digital kunnskap.

Dermed får de ikke i samme utstrekning som menn delta i det store ordskiftet.

Elisabeth Hofstad hadde hovedansvar for det tekniske på det første Zoom-møtet i klubbens historie. Praten via PC, nettbrett og smarttelefon gikk blant annet om forestående jubileum og i den forbindelse også om å ta vare på klubbens historie.

– Jeg håper det går an å markere jubileet, sa Bodil og fortalte om stivpyntede deltakere på chartermøtet i 1971.

– Vi var bestandig søndagskledd, tilføyde hun – mens bildeboka som hun laget og ga klubben i gave da den fylte 45 år, sirkulerte rundt bordet.

Drar ut

Underveis fortalte Tanja Elvrum Stokka om midlertidig skifte av arbeidsplass. Hun går fra å være karriereveileder i Sandnessjøen til å vikariere i ei tilsvarende stilling i sin opprinnelige hjemby Trondheim.

– Nå gjør jeg som jeg pleier å si til ungdom – det gjelder å våge å dra ut.

Etter at den digitale treningsleiren var over, bestilte deltakerne mat fra Napolis rikholdige meny, og Katinka Ormseth holdt et femminutts-innlegg om sine erfaringer med «Tell tur»-appen.

– Det er  artig, viktig for folkehelsa og vel verd å prøve, mener Katinka og oppfordret alle til å teste tilbudet. Det byr på et utall turer, beskriver turene og inneholder kart.

– Jeg har funnet mange, nye turmål og vært på topper jeg aldri har besøkt før. Nå gleder jeg meg til å bruke «Tell tur» når vi skal på bobilferie i sommer, sa turentusiasten.

 

Lotteriet innbrakte 830 kroner og Tanja Elvrum Stokka var heldig innehaver av vinnerloddet.

 

* Før medlemmene innfant seg på Napoli, stilte flere på kvinnedagsmarkering på Petter Dass’ plass, der Bunadsgeriljaens May-Britt Løken Solfjeld og Rødt Alstahaugs Eline Meek Allern holdt appeller om kampen for fødetilbud og sykehustilbud på kysten, og om konsekvensene av pandemien for jenter og kvinner over hele verden.

– Når samfunnet stenges ned er det kvinnen som betaler prisen. Over hele verden er det kvinnen som utfører mest omsorgsarbeid, som utfører 70 prosent av alt helsearbeid, som tjener minst, som mister jobben, som har voldelige forhold i hjemmet, sa Eline Meek.

Ei gruppe fra Sandnessjøen Soroptimistklubb har, i år som mange tidligere år, deltatt i forberedelsene til arrangementet, og klubben hadde også sponset fakler.

 

Kari-Ann Dragland Stangen

Sekretær