Stedsnavn var hovedtema på Sandnessjøen Soroptimistklubbs møte 12. september 2022. Foredragsholder Johanne Markvoll tok oss med på rundtur i Alstahaug – til Melkerhusdalen, Fjøsmyra og Vaskerhusneset.

Johanne er kulturkonsulent i Alstahaug, og leder for prosjektarbeidet som går ut på å samle stedsnavn i kommunen. Det har resultert i ny kunnskap om gamle og ikke fullt så gamle stedsnavn, som Sjur Hansomyra, Frokosthøla, Kvilarstein, Bustiberget, Evollen, Grindfatjota, Oskarbakken.

Lovund befinner seg derimot hos Scandic Syv Søstre; dét er navnet på kveldens møterom.

Kulturarv verd å ta vare på

– Ke heite dæ dar, spurte Johanne Markvoll innledningsvis i foredraget med saksnummer 12-21/22. Som kulturkonsulent arbeider hun med kulturarv av mange slag, i dette tilfellet immateriell kulturarv.

– Det dreier seg om kunnskap som er overlevert gjennom generasjoner og som det er viktig å ta vare på, sa hun.

Selv om det er gjort en del fra før, gjenstår det fortsatt å tette mange hull på kartet. Det er også årsaka til at Alstahaug kommune søkte Språkrådet om støtte til et stedsnavnprosjekt, en søknad som resulterte i et tilskudd på 130.000 kroner.

Som ett ledd i arbeidet har det vært holdt et åpent møte hvor sandnessjøværing Olaf Husby var foredragsholder. Det hadde som mål å inspirere – og samlet tett på hundre deltakere. Ei egen arbeidsgruppe med representanter for flere lag har også engasjert seg. De, og andre, har bidratt med navn på alt fra slåtteteiger og lier til samlingssteder, bakker, elver og øyer.

– Det har vært artig arbeid, sa prosjektlederen – som fortsatt tar i mot navn. Hun fikk noen fra soroptimistene. Innspillene tyder på at emnet engasjerer.

– Utrolig inspirerende, lød tilbakemeldingene.

 

Sak 13-21/22 skulle handle om forslag til framtidige foredrag og aktiviteter i klubben.

Dem var det mange av. En handlet om å invitere Gustav Pleym til å holde foredrag om televerkets historie i Sandnessjøen og på Helgeland. Pleym, som har skrevet bok om temaet, kan stille allerede på oktobermøtet.

I tillegg ble det fremmet forslag om å besøke meieriet i Sandnessjøen, som er hundre år i år. Flytårnet, næringshagen, Tingretten og det nye statens hus, når det er innflyttet, er også aktuelle alternativer.

– Og hva med å invitere klubbmedlem Evy Hesjedal til å holde foredrag, spurte Toril Sommerseth, som hadde lyst til å høre om Evys karriere til sjøs, innenfor oljenæringa og som havnefogd.

 

Jubilant på klubbmøte

Visepresident Elisabeth Hofstad ledet møtet. Innledningsvis, etter lystenning og appell og navneopprop, leste sekretæren opp navnene på de som har hatt fødselsdag siden sist. En av jubilantene var Maria Regina Castillo Guttormsen, som tilbrakte 40-årsdagen med klubbmøte – og fikk blomster i anledning begivenheten.

Underveis drakk vi kaffe og spiste lekre rundstykker. I tillegg lotteri, som innbrakte 945 kroner og resulterte i at undertegnede vant blomstergavekort og fem-minuttersinnlegg.

 

Sak 14-21/22: Fem-minutter x to

Og så: ikke ett, men to femminuttersinnlegg. Vigdis Storvik tok oss med til Pavestad gård i Indre Østfold, hvor operasanger og bonde Petter Simonsen driver økologisk landbruk på en gård med storfe, høns og ullgris. Det er 160 av de sistnevnte, som har tykk, krøllet pels og et kjøtt som sies å smake nydelig.

Vigdis fortalte også om en bonde som sår blomstereng, høster tre avlinger og både kan skilte med et digert biehotell og en gårdskafé med lokale varer.

– En opplevelse, konstaterte hun.

Deretter tok Bjørg Tove Pettersen oss som snarest med tilbake til juni da hun leste Hans Børlis vakre dikt «Junikveld». Her er et utdrag:

 

«Vi sitter i slørblå junikveld
og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser på har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Og heggen ved grinda brenner så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,
– det er som om noe haster...

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!

Den er så svinnende kort den stund
vi mennesker er sammen.

 

Kari-Ann Dragland Stangen

sekretær

 

Foto: Maria Regina Castillo  Guttormsen