Utdanning innenfor helsefag – og Sandnessjøen videregående skoles satsing på velferdsteknologi – var hovedtema på septembermøtet i Sandnessjøen soroptimistklubb.
Møtet ble til ei forandring holdt på Sandnessjøen videregående skole. Vi startet på personalrommet, hvor visepresident Elisabeth Hofstad ønsket velkommen og Tove K. Hansen tente lys og leste appellen.
Kari-Ann Dragland Stangen leste opp navnene på alle som har hatt fødselsdag siden forrige møte, og Toril Sommerseth, som har vært distriktskontakt i to år, fortalte om et avsluttende møte i den forbindelse.
– Vi har en fantastisk president, sa hun om unionspresident Randi Mordal Hessen..
Sak 18 – 20/21: Kasserersituasjonen
Elisabeth Hofstad orienterte deltakerne om at Bjørg Tove Røtvold Pettersen må trekke seg fra vervet på grunn av sykdom. Det betyr at klubben trenger en avløser. Styret arbeider med saka.
Sak 19- 20/21: Jubileum
Klubben er 50 år, og feirer jubileet 2. oktober. Elisabeth Hofstad og Toril Sommerseth fortalte om planene så langt; ordfører eller varaordfører deltar, Bodil Laugsand Lillegaard leser Tordis Rønnings beretning om hennes møte med soroptimistklubben, og det blir foredrag og utdeling av Tonellaprisen. Arrangementet foregår på Scandic Syv Søstre, som for øvrig spanderer gratis møtelokale i gave.
Deltakerne kom også med forslag til mulige, kulturelle innslag i løpet av kvelden.
Sak 20-20/21: Oransje dager
Elisabeth Hofstad fortalte om planene for et samarbeid med Kulturbadet bibliotek om ei markering av årets oransje dager. Ideen dukket opp i kjølvannet av krisesenterleder Nina Ludvigsens foredrag på sommermøtet og handler om å få til et bokbad med forfatteren av boka «Morslinjer», Madeleine Schultz. Boka beskriver hvor skadelig vold er og hvordan det i dette tilfellet har påvirket tre generasjoner kvinner.
– Det er ei kjempeviktig bok, sa Toril Sommerseth.
Elisabeth har drøftet mulighetene for samarbeid med bibliotekar Ann Kristin Mathisen. Kari-Ann luftet mulighetene for å presentere ei eventuell markering som en jubileumsgave fra soroptimistene til lokalsamfunnet.
Årets oransje dager foregår fra 25. november til 10. desember.
Sak 22-20/21 Utdanningstilbud i helsefag og satsing på velferdsteknologi
Kveldens hovedtema, utdanning av framtidig helsepersonell og velferdsteknologi, var årsaka til at møtet ble holdt på Sandnessjøen videregående skole. Avdelingsleder Margit Pernille Langseth fortalte om skolens utdanningstilbud på området og viste rundt i klasse- og praksisrom på avdelingen.
Margit Pernille arbeider på en skole med 430 elever og 120 ansatte. Hun innledet med å fortelle at skolen er best i Nordland når det gjelder antall elever som fullfører utdanningen og består eksamen.
– Vi har flinke fagfolk og gode systemer, sa hun, og fortalte blant annet om et pilotprosjekt som handler om å følge opp elever i skolens voksenklasse. Åpen skole ei gang i uka – med matservering – og deltakelse i MOT-programmet, bidrar til et skolemiljø preget av trivsel og høy gjennomføringsprosent.
– Vi har null hærverk, tilføyde Margit Pernille, før hun presenterte visningsrommet som etter hvert skal fylles med velferdsteknologi; utstyr av mange slag som avlaster ansatte og likevel gir tryggere hverdager for brukerne. Det handler om alt fra overvåkingskamera til trygghetsalarmer, måleutstyr og digitale kalendere.
– Foreløpig er det ikke så mye som er på plass, men vi har mye spennende på gang. Fagfeltet jobber systematisk for at skolen skal være i front når det gjelder å utdanne helsearbeidere. Vi skal ære en arena for læring og samhandling, vi skal styrke kompetansen når det gjelder velferdsteknologi, og vi skal ha Norges kuleste praksissal, sa Margit Pernille Langseth.
Hun viste til at lokale utdanningstilbud er med på å sikre rekruttering til stillinger innenfor helsevesenet og dermed med også viktig i arbeidet med å opprettholde bosetting.
– Når vi utdanner folk lokalt, blir mange værende.
Omvisningen handlet også om et nytt tilbud på Sandnessjøen videregående skole, som fra og med i høst huser sykepleierutdanning. Den er det VID vitenskapelige høgskole som står bak etter at Nord universitet la ned den tidligere sykepleierutdanningen i byen.
En av de ansatte på utdanningen der er soroptimist Else Marie Lid. Hun fortalte om 600 søkere til 30 plasser.
– Jeg er kjempeglad for at dere vil være her. Jeg tror det kan komme mye positivt ut av samarbeidet, sa Margit Pernille Langseth.
Kari-Ann Dragland Stangen
sekretær