Oktobermøtet bød på foredrag om teleindustri på Helgeland – og dessuten opptak av Torbjørg Joramo Pleym som nytt medlem.
Opptak av nye medlemmer er høydepunkter i klubblivet, og 3. oktober var det duket for akkurat det.
Sak 16-21/22: Medlemsopptak
Mariann Aspli presenterte Torbjørg Joramo Pleym, som har takket ja til å bli medlem i klubben. Igjen. For Torbjørg har også vært med før, fram til hun og familien i sin tid flyttet til Oslo-området. Nå er hun og mannen, Gustav Pleym, tilbake i Sandnessjøen, etter atskillige år sørpå.
Torbjørg er sandnessjøjente og skolemenneske. Hun har arbeidet som, først i Sandnessjøen, seinere i Oslo, hvor hun etter hvert ble områdedirektør for skoleverket i bydelene Alna og Stovner. Hun inngikk i staben til utdanningsdirektør, og har også vært kommunalsjef i Sørum.
Torbjørg gleder seg over å være tilbake i sin barndoms by og savner ikke det hektiske livet i Oslo-området. Men hun satte en betingelse for å flytte nordover. Hun ville ha havutsikt, og det har hun fra hjemmet i Prestmarkveien.
Da hun og mannen flyttet nordover, hadde de en firbent venn med seg. Hunden døde for kort tid siden, men familien er fast bestemt på å anskaffe ny. Håndarbeid er også blant Torbjørgs interesser – og heldige den som er i slekt med henne. Akkurat nå syr hun bunadsskjorte til ei kusines datter.
Sak 15-21/22: Televerks-historie på Helgeland
Etter at Mariann hadde festet soroptimistnåla og ønsket Torbjørg velkommen i klubben, fikk Torbjørgs mann ordet.
Gustav Pleym er også sandnessjøværing, utdannet elektronikkingeniør, og tidligere ansatt i det som i sin tid het Televerket. Da han ble pensjonist ga han seg i kast med et prosjekt han har tenkt på lenge. I vår forelå resultatet, boka «Sandnessjøen teleområde 1975-1993». Det er en periode som rommer en viktig del av så vel Helgelands som Televerkets historie.
Da han stilte på Solsiden for å presentere glimt fra telehistorien for Sandnessjøens soroptimister, la han spesielt vekt på kvinnelige teleansattes situasjon i ei tid hvor automatisering førte til tap av mange arbeidsplasser på Helgeland.
– I og med automatiseringen gikk mange av dem rett over i arbeidsledighet. Mange ansatte hadde telefonstasjon i hjemme i eget hus – og de gjorde en fantastisk innsats. Da sentralene ble nedlagt, fikk de blomster, takk og eventuelt ei ventelønn på 66 prosent av ordinær lønn. Den kunne de beholde i to år mens de ventet på å få en eventuell ny jobb.
Bare i Hemnes mistet 41 teleoperatører arbeidet. De aller fleste av arbeidsplassene som forsvant, var kvinnearbeidsplasser.
– I Lurøy ba kommunen om tillatelse til å bestemme når automatiseringen skulle skje. De fikk støtte av stortingsrepresentant Hanna Kvanmo, men forslaget gikk ikke gjennom, fortalte Pleym – som også nevnte døvetelefonen i Mosjøen. Den var resultat av at kvinner tok grep, og en av bare tre i sitt slag.
– Den eksisterer fortsatt, tilføyde forfatteren – som også viste en rekke bilder både av anlegg og installasjoner, og av de som var med på å lede og gjennomføre automatiseringen.
Sak 17-21/22 Oransje dager
Klubben satser på ny markering av Oransje dager for å bidra til å bekjempe vold mot kvinner. Inkludert i markeringen er oransje lys på tårnet på Åsen, avisinnlegg, stand, lotteri og forhåpentligvis også ei kinoforestilling. Mariann Aspli, Maria Regina Castillo Guttormsen, Torill Sommerseth, Elisabeth Hofstad og Tove K. Hansen meldte sin interesse for å være med på forberedelser og gjennomføring.
Klubben ønsker for øvrig å gi inntektene av loddsalg både der og på desembermøtet til Solsiden. Dagsenteret, som også er tilholdssted for et lavterskeltilbud innenfor rus og psykisk helse, fortjener takk for at vi har fått bruke det som møtested i årevis.
Når det gjelder årets julemøte er det enighet om å legge det til Scandic Syv Søstre. Dato: 5. desember.
Og apropos langtidsplaner: Klubben har begynt å se fram mot neste års Kvinnedags-feiring.
Sak 18-21/22: Femminutter
Kari-Ann Dragland Stangen fortalte om kvinnepioneren Ellen Gleditsch, født i 1879, kjemiker, nær medarbeider av Marie Curie, og Norges andre, kvinnelige professor. Hun var en bemerkelsesverdig kvinne – men er likevel ukjent for mange.
«Ellen Gleditsch fulgte ingens spor. Hun lagde sine egne og hun tråkket stier for alle som fulgte etter», het det i en artikkel i Fædrelandsvennen 15. september i år.
«Ikke la noen bli igjen ute i kulda»
Men aller først på alle møter: faste poster.
Mariann Aspli ønsket velkommen til møtet på Solsiden. Inger Lise Haakstad tente lys og leste appell. Kari-Ann Dragland Stangen foretok navneopprop og refererte fødselsdager.
Deretter fortalte president Mariann om muligheten for å søke om midler til rekruttering, en oppgave som både handler om å beholde medlemmer og om å rekruttere nye. I den forbindelse opplyste hun at ett klubbmedlem dessverre har bestemt seg for å slutte.
Visepresident Elisabeth Hofstad leste brev fra president for Europa-føderasjonen, Carolien Demey. Det tar utgangspunkt i økende utfordringer i verden; høyere levekostnader, pandemi, krig, tap av arbeidsplasser.
– Det er viktig at vi soroptimister kjemper mot den negative utviklingen, at vi tar vare på hverandre, og bestreber oss på å forhindre isolasjon. Vi er en ustoppelig kraft, drevet av målet om å gi styrke, rettigheter og muligheter til å delta. Soroptimisme representerer varme, i motsetning til kald individualisme. Vi må stå sammen, ikke la noen bli igjen ute i kulda, framholder belgiske Carolien Demey.
Loddsalget på oktobermøtet innbrakte 835 kroner. Inger Lise Haakstad vant gavekort og skal holde neste femminutters-innlegg.
Fantastiske Mariann
Klubben har som kjent ikke greid å få noen til å påta seg presidentvervet kommende toårsperiode.
Det er ei av de største utfordringene Sandnessjøen Soroptimistklubb står overfor akkurat nå.
Sittende president Mariann Aspli har imidlertid sagt seg villig til å stå oppført som president framover – i påvente av en permanent løsning. Det gjorde hun etter innstendig oppfordring fra unionspresident Grethe Mary Sørensen.
Det er utrolig sporty etter at Mariann i disse dager kan se tilbake på ikke mindre enn fire sammenhengende år som president.
Kari-Ann Dragland Stangen
sekretær