Med søkelys på framtida
Hvem betaler regningene dine den dagen du av en eller annen grunn ikke kan gjøre det selv? Hva skjer hvis ektefelle eller samboer faller bort og den gjenlevende må foreta skifte?
Det var tankevekkende og engasjerende tema på møtet 7. november 2022 i Sandnessjøen Soroptimistklubb.
Sak 19-21/22: Fremtidsfullmakt
– Livet varer ei stund, og så varer det ikke lenger, sa foredragsholder Robert Kolvik innledningsvis i foredraget om det han innrømmer er et vanskelig tema.
For hvordan forholder vi oss til at en gjenlevende kan bli nødt til å skifte etter å ha mistet livsledsageren sin? Hvordan kan vi forberede oss på en god måte – og hvordan kan vi legge føringer i forkant om vi selv skulle havne i en situasjon hvor vi ikke greier å håndtere økonomien vår?
Ett av svarene handler om å fylle ut ei erklæring om at gjenlevende skal ha rett til å sitte i uskiftet bo. Erklæringen må signeres av samtlige barn, også særkullsbarn. Uten et slikt dokument kan barn forlange skifte, med det resultat at lengstlevende ektefelle kan havne i et økonomisk uføre.
Kveldens hovedtema gjaldt likevel fremtidsfullmakt. Det er et alternativ til vergemål, en løsning som gir en person muligheten til å utpeke den som skal ivareta hennes interesser dersom hun ei gang i framtida ikke er i stand til å gjøre det selv.
– Det er viktig å ha ei fremtidsfullmakt, sa han og fortalte om krav som gjelder til slike erklæringer. Kolvik, som både er tidligere rådmann, bedriftsleder og advokat, viste til erklæringen han og kona, Synnøve Sandvær Kolvik, har inngått.
– Fullmakten kan handle om hvem som skal betale regninger, si opp abonnementer, selge eiendom eller biler, sa Kolvik, som i tillegg til å presentere ordningene, svarte på spørsmål og delte ut et hefte med informasjon og eksempler til møtedeltakerne.
De stilte på sin side med spørsmål om alt fra hvordan ei framtidsfullmakt påvirker et testamente til formelle krav til utforming av dokumentene.
Robert Kolvik har holdt tilsvarende foredrag for flere. Han hadde også tatt med seg kona, for at hun kunne supplere med informasjon. Det siste skulle kanskje tilsi dobbelt honorar? Men nei, han fikk gavekort som takk, og gjorde det klart at han stilte gratis.
– Jeg har hatt et så fantastisk liv. Det er en glede å gi noe tilbake, sa han om den saka.
Sak 20-21/22: Julemøte
– Hvem vil planlegge og forberede årets julemøte, spurte president Mariann Aspli, som foreslo at styret skulle være fritatt for den oppgaven i år.
Eli Julie Larsen og Torbjørg Joramo Pleym påtok seg å kontakte hotellet og gjøre avtaler om møterom og matservering. Når det gjelder møteprogrammet, er det klart at trekning av høstens lotteri – en spennende og artig oppgave – nok kommer til å ta si tid.
Sak 21-21/22: Oransje dager
Elisabeth Hofstad informerte om klubbens planer om tiltak for å sette søkelys på vold mot kvinner. Fredag 18. november stiller vi på stand på Amfi Skansen med informasjonsmateriell. Tove Andersen og Vigdis Storvik har sagt seg villig til å delta. Eli Julie Larsen tilbyr seg å avløse, og Inger Lise Haakstad sørger for bord.
I tillegg til å informere om Oransje dager, benytter klubben anledningen til å selge lodd. Inntektene går til brukerne av Solsiden.
Fredag 25. november klokka 1630 er det duket for visning av filmen «Herself» på kinoen. Soroptimistene får rabatterte billetter, og klubben får anledning til å presentere seg selv og aksjonen i forbindelse med forestillingen. Sjekk Facebook!
Planene omfatter også lyssetting av Sigrid-skulpturen i parken og tårnet på Åsen – det siste skjer 10. desember – og pressemeldinger i forkant av det som skjer.
Sak 22-21/22: Fem-minutter
Inger Lise Haakstad benyttet sitt fem minutters-innlegg til å presentere ei spesiell og spennende dame: synske Anna Elisabeth Westerlund. Hun kom fra Hamarøy, men bodde mesteparten av livet i Oslo. Westerlund samarbeidet i mange tilfeller med politiet – og hun var mange fortvilte pårørendes siste håp.
Inger Lise fortalte om en kvinne som bidro til løsninger, blant annet ble en bil funnet på 25 meters dyp etter hennes anvisning. To forulykkede hadde vært savnet i et halvt år da de ble funnet.
Innlegget tok utgangspunkt i Bente Gullveig Alvers bok Anna Elisabeth Westerlund. Hamarøykvinnen donerte for øvrig hjernen sin til forskning, uten at det har vært mulig å få bekreftet at den hadde fysiske egenskaper som forklarer evnene hennes.
– Men jeg synes det er spennende lesning, konstaterte Inger Lise Haakstad.
Neste fem-minutt blir servert av Tove Andersen, som trakk dagens vinnerlodd. Lotteriet innbrakte for øvrig 653 kroner.
Ellers bød programmet på lystenning, appell og gratulasjoner til de som har hatt fødselsdag siden forrige møte. President Mariann orienterte også om en invitasjon fra Kvinnenettverket NOOR HALD om å delta på julebakstkurs i desember.
Og dessuten: Mariann Aspli sørget for kaffe – og Bjørg Tove Pettersen stilte opp med nystekte vafler, rømme og syltetøy.
Kari-Ann Dragland Stangen
sekretær