Hjelpekirkegården for amtsykehuset på Søvik

Klubben har fra 1996 brukt sine maimøter til våronn på hjelpekirkegården. Om høsten har medlemmene satt ned masse blomsterløker.

 

Sykehuskirkegården på Søvik er et kulturminne som er bortgjemt og ukjent for de fleste. I flere år (fra 1996) har vår klubb hatt Sykehuskirkegården som prosjekt. På maimøtet hvert år tar vi med nødvendige hjelpemidler og har dugnad på kirkegården hvor vi raker, klipper og planter.

Fra 1865 – 1926 holdt holdt Amstsykehuset for Norland til på Søvik. Sykehuset ble den gang drevet av fylket og betjente alle kommunene på hele Helgeland - avstandene var store og kommunikasjonene dårlige på den tiden og fylket ser ut til å ha tatt ansvar både for de som overlevde og de som ikke overlevde sykehusoppholdet. Det var i overlege Stangs tid at det ble tatt initiativ til å anlegge HJELPEKIRKEGÅRDEN. Den ble vigslet og tatt i bruk høsten 1873. Den var i bruk så lenge sykehuset var på Søvik dvs. frem til 1926. Det antas at ca 130 - 140 personer ble begravet i tiden 1873 til 1926. Hjelpekirkegården ble benyttet til begravelser av de som var dårlig bemidlet, til enslige og fremmede uten pårørende som kunne ta seg av hjemsendelse og begravelse på hjemstedet. En av de siste som ble begravd skal ha vært en fra Sverige. Den gang var det sikkert både nødvendig og praktisk å anlegge sykehuskirkegårder, og det var  heller ikke spesielt for dette sykehuset. Etter at sykehuset flyttet fra Søvik til Sandnessjøen 1926 ble fylkets ansvar for kirkegården uklart og så vidt vites ble det ikke gjort noe av andre heller, men det ble reagert på at kirkegården forfalt uten at noe ble gjort.

I flg. lov kan et gravsted opphøre 40 år etter siste gravleggelse. Ca. 1970 kom det melding til Nordland fylke om dette - uten at noe ble foretatt før Helgeland Historielag tok saken opp i 1985 med ønske og mål å arbeide for å få kirkegården i god stand slik at den kunne fremstå som en verdig gravlund. Det ble oppnevnt en restaureringskomite, bevilget midler fra Helgeland Historielag og Nordland Fylke. Dugnadskomiteen utførte et storarbeid. De ryddet, reparerte gjerder fikk satt opp minnesteine med bronseplate og arbeidet ble avsluttet ved markering 15.juni 1991. Det ble nå Alstahaug Videregående Skole som, eies og drives av Nordland Fylke, som skulle stå for vedlikeholdet. Uten tilskudd og ressurser er det forståelig at skolen ikke gir dette arbeidet høyeste prioritet i travle vår - og sommer måneder med skoleavslutning og ferieavvikling. Og her er det Sandnessjøen Soroptimistklubb kommer inn med sitt prosjekt i samarbeid med Alstahaug Videregående Skole og medvirker til å holde Sykehuskirkegården i slik stand at den kan fremstå som en verdig gravlund.

 

Mange flotte damer i sving for å gjøre det pent på kirkegården.
Her må det jobbes hardt for å få plass til alt som skal med. Foto: Kari-Ann Dragland Stangen