Maimøte 2021- Dugnad på sykehuskirkegården

Dugnad på sykehuskirkegården

Aprilmøtet ble avlyst på grunn av koronatiltak, men i mai møttes soroptimistene igjen. På programmet: raking, luking og foredrag.

Møtet ble holdt 10. mai 2021, under gamle trekroner på den gamle kirkegården som opprinnelig hadde status om hjelpekirkegård i tilknytning til sykehuset på Søvik. Ni soroptimister stilte med hageutstyr og to fra Helgeland Historielag hjalp til med å fjerne kvist og kvast.

Den slags blir det en del av når vær og vind får herje gjennom høst- og vintermånedene.

Søt hilsen

Etter et par timers dugnadsinnsats ventet medbrakt kaffe, mat og sjokolade. Det siste var en hilsen fra chartermedlem Bodil Laugsand Lillegård, som tok initiativet til soroptimistenes dugnadsprosjekt så tidlig som i 1996.

Sekretær Kari-Ann Dragland Stangen nevnte medlemmene som har hatt fødselsdag siden sist – og Arne Andersen fortalte om skjebnen til en av dem som ligger begravet nettopp her.

Fra kirkegårdens historie

Historien om kirkegården begynte i 1871, da daværende Nordland Amtsformandskap besluttet å anlegge en hjelpekirkegård i tilknytning til sykehuset. Tre år seinere ble kirkegården vigslet. Den var blant annet ment som gravsted for «enslige fremmede uten pårørende der kunne ta seg av hjemsendelse og begravelse». Andre ble stedt til hvile på hjelpekirkegården fordi de nærmeste ikke hadde råd eller muligheter til å sørge for transport fra sykehuset til hjemsteder som for manges vedkommende lå langt unna.

En av de som ble begravd på Søvik het Didrik Andreas. Han ble født i Kristiansund i 1859, utdannet seg til baker og flyttet etter hvert nordover. Han bodde vekselvis på Dønnes, Herøy og Lurøy, før han slo seg ned på Tynset. Der han drev bakeri og kafe med så stort hell, at han begynte å tenke på å utvide. Han dro til Tolga for å se på mulighetene der. Mens han var borte, brant både bakeriet og et stort antall andre sentrumsbygninger på Tynset. 87 innbyggere ble husløse.

Det er uvisst hvordan brannen startet, men Didrik Andreas ble lenge ansett som skyldig. Mistanken fikk ny næring da fjellbua han søkte tilflukt i også brant. Først to år seinere ble det klart at myndighetene ikke ville straffeforfølge ham. Bakeren dro nordover igjen og etablerte bakeri på Øksningan. Men kort tid etter, i juni 1905 ble han innlagt på sykehuset på Søvik, der han seinere døde.

Han er en av nesten 400 som er begravd på kirkegården.

– Den siste begravelsen fant sted i 1926 eller 1927. I ettertid har det vært tale om å slette kirkegården. Det vakte kraftige reaksjoner og kirka og fylket valgte å droppe planene om sletting, konstaterte Arne Andersen 150 år etter at amtsmyndighetene altså vedtok å opprette kirkegården.

Jubileumsgave

Ikke lenge etter at soroptimistene bestemte seg for å bidra med dugnad, valgte klubben å anskaffe to benker til kirkegården.

Nå har styret fulgt opp med et lignende kjøp: I sitt femtiende år har klubben gitt en ny benk i jubileumsgave til besøkende på kirkegården. Den ble båret på plass etter at rakingen og ryddingen var unnagjort for i år.

 

Ellers ingen soroptimistmøter uten loddsalg. Det innbrakte 650 kroner.

 

Kari-Ann

sekretær